× Home LCHF Recepten Recepten op alfabet Achtergrondinformatie Contact
click to navigate Menu

Koolhydraatarme Muesli

muesli

Misschien mag je het geen muesli noemen want er komt geen havermout aan te pas. Dit mengsel van noten, pitten, zaden en kokos is wel een uitstekend alternatief voor de suikerrijke muesli die je in de supermarkt koopt. Ook de recepten voor zelfgemaakt muesli op internet zijn vaak behoorlijk suikerrijk. Niet alleen door de havermout, die flink wat koolhydraten bevat, maar ook omdat veel mensen schijnen te denken dat honing iets heel anders is dan suiker. Maak je geen illusies: zes eetlepels honing of zes eetlepels suiker maakt voor je lichaam geen verschil. Je bloedsuikerspiegel stijgt er enorm van, gevolgd door de beruchte suikerdip en binnen de kortste keren heb je weer honger. Wij vinden het bij ons thuis fijn om te variëren met ons ontbijt. Ik kan mij nu al niet meer voorstellen dat we jarenlang elke ochtend hetzelfde aten: altijd twee boterhammetjes, glaasje sinaasappelsap en drie keer in de week een eitje. Want toen wisten we nog niet dat eieren absoluut geen kwaad kunnen en bovendien nog erg voedzaam zijn ook. Nu eten we ongeveer drie keer in de week dit yoghurtontbijt, wel altijd met een gekookt eitje erbij voor een langdurige verzadiging. Andere dagen eten we roerei met bacon, gebakken eieren met kaas en op zondag iets feestelijks.

Voor 1 pot muesli heb je nodig:

2 kopjes gemengde noten, ongezouten en ongebrand

1 kopje pompoenpitten

1 kopje zonnebloempitten

½ kopje sesamzaadjes

½ kopje gerapte kokos

1 kopje kokoschips

Een snufje zeezout

2 flinke eetlepels kokosolie

Smaakmakers naar keuze, bijvoorbeeld kaneel, kardemom, echte vanillepoeder, koekkruiden of een combinatie hiervan

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden, heteluchtoven op 160 graden
  2. Hak de noten grof
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom
  4. Smelt de kokosolie in de magnetron of op het fornuis
  5. Voeg de gesmolten kokosolie en toe en roer goed om
  6. Schep de muesli op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze in het midden van de oven
  7. Schep af en toe om en houd in de gaten dat de muesli niet verbrand
  8. De oventijd is 15 à 20 minuten
  9. Laat de muesli afkoelen en bewaar in een goed afgesloten pot

Bevat per 2 eetlepels 2 gram koolhydraten, 9 gram vet en 3 gram proteïne.

Lekker als ontbijt met Griekse yoghurt en wat bessen of aardbeien!

muesli op bakplaat

muesli in pot

muesliontbijt