× Home LCHF Recepten Recepten op alfabet Achtergrondinformatie Contact
click to navigate Menu

Voeding waarvoor we gemaakt zijn

gezonde vetten

Dat LCHF voeding de beste behandeling is van overgewicht en diabetes type 2 begint bij steeds meer mensen door te dringen. LCHF-specialist Dr. Eric Westman is van mening dat de wetenschappelijke bewijzen hiervoor zo sterk zijn dat het in alle landen als officieel advies zou moeten gelden. Daarnaast is de behandeling van epilepsie met ketogene voeding (strikt LCHF) al lang niet meer controversieel. Er zijn uitgebreide rapportages beschikbaar over het afnemen of zelfs geheel verdwijnen van aanvallen.

Maar dit is nog lang niet alles. Mensen die overgaan op een voeding met weinig koolhydraten en een relatief groot aandeel natuurlijke vetten maken melding van deze effecten:

Ongelooflijk?

Dit zou je kunnen denken. Het idee dat een andere voeding zoveel problemen op kan lossen lijkt haast ongeloofwaardig. Maar het is juist logisch: klachten ontstaan doordat we niet eten waarvoor we gemaakt zijn. We tanken de verkeerde brandstof. Wanneer je benzine in je dieselauto gooit houdt deze er meteen mee op. Het lichaam is een stuk vergevingsgezinder, veel mensen kunnen eindeloos doorgaan met verkeerde dingen eten. Helaas zien we de afgelopen decennia een dramatische toename van allerlei ziekten. Veel daarvan hangen samen met overgewicht, andere ziektebeelden hebben hier niet veel mee te maken. Denk aan Alzheimer, kanker, hersenbloedingen. We worden met z’n allen steeds ongezonder.

Waar is het misgegaan? In drie stappen naar de afgrond

1. De opkomst van de landbouw

Miljoenen jaren hebben we geleefd als jagers-verzamelaars. Daar kwam verandering toen de landbouw ontstond, in Europa gebeurde dit ongeveer 4000 jaar geleden. In plaats van wilde grassen en planten gingen we nu gewassen als tarwe en mais eten. Voedingsmiddelen als brood, rijst en aardappelen deden hun intrede. Voeding die uit een heel ander soort zetmeel bestaat dan de knolgewassen waaraan we gewend waren. We gingen licht verteerbare koolhydraten eten. En dat ook nog in grote hoeveelheden, door grootschalige productie. Dankzij wetenschappelijk onderzoek en opgravingen is behoorlijk goed in kaart gebracht wat onze verre voorouders wel en niet aten. In de 19e en 20e eeuw waren er ontdekkingsreizigers en missionerende artsen die primitieve volken bezochten die nog precies zo aten als wij gedurende 2,5 miljoen jaar gewend waren. Zij hadden een goede gezondheid, mooie gebitten en geen overgewicht. Kanker kwam niet voor of was uiterst zeldzaam. Albert Schweitzer beschrijft dat er onder de Afrikanen niet eens blindedarmontstekingen voorkwamen. Pas toen de Afrikanen gingen eten zoals de Europeanen ontstonden er allerlei ziekten. Tandarts Weston Price, die in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw een aantal primitieve volken bezocht, rapporteerde smallere kaken, scheefstaande tanden en cariës bij mensen die in aanraking kwamen met moderne voeding.

moderne mens eet donuts

2. Industrialisatie

De opkomst van de levensmiddelindustrie zorgde voor nog meer veranderingen in ons voedselpatroon. In fabrieken kon men meel fijnmalen tot er alleen puur zetmeel overbleef. Dit had als voordeel dat het lang houdbaar werd. Puur witmeel is zo arm aan voedingsstoffen dat ongedierte er niet in geïnteresseerd is. Dit zorgde er ook voor dat het meel geëxporteerd kon worden. En er kwam iets op de markt dat zo mogelijk nog schadelijker is: geraffineerd suiker. Was dit tot 1850 nog een luxe artikel dat alleen de rijken zich konden veroorloven, nu kwam het beschikbaar voor iedereen. Door winning van suiker uit suikerbieten, in plaats van suikerriet, werd suiker heel goedkoop. En overal op de wereld waar suiker en witmeel op grote schaal beschikbaar kwam gebeurde hetzelfde: er ontstonden ziekten die voorheen niet voorkwamen; obesitas, diabetes, kanker, dementie, hart- en vaatziekten etc.

3. Het vermijden van vet en cholesterol

Het advies om verzadigd vet en cholesterol te gaan vermijden was de genadeslag voor de wereldgezondheid. Vanaf begin jaren 80 van de vorige eeuw wordt wereldwijd geadviseerd om minder vet te gaan eten. Dit heeft tot gevolg dat we nog veel meer van het voedsel zijn gaan nuttigen waarvoor we niet gemaakt zijn. Het aandeel koolhydraten in onze voeding nam steeds meer toe. Door een grote wetenschappelijke dwaling gingen we de gezonde vetten vermijden en meer eten van juist datgene wat bewezen slecht voor ons is. Daarbij werd het voedsel steeds sterker bewerkt. Er kwamen lightproducten op de markt: voeding met weinig vet maar meestal veel suiker of, nog erger, fructose.

Conclusie

Zo ongelooflijk is het dus niet dat velen merken dat hun gezondheid aanmerkelijk verbetert wanneer zij overgaan op voedsel waarvoor we gemaakt zijn: onbewerkt, vers eten dat voor een aanzienlijk deel uit gezonde, dus ook verzadigde, vetten bestaat. Zonder suiker en andere snelle koolhydraten en met een gemiddelde hoeveelheid proteïne. Met andere woorden: LCHF kan ook jouw gezondheid redden!

Bronnen

Interview met Eric Westman

A prospective study of the modified Atkins diet for intractable epilepsy in adults

A. Eenfeldt, Matrevolutionen (in het Engels vertaald als Low Carb, High Fat foodrevolution) (Stockholm, 2011)